Stanovnici popili 37 miliona KM vode iz uvoza

Bez autora
Aug 11 2011

U BiH je za sedam mjeseci ove godine uvezeno 50.832 tona vode u vrijednosti od 37 miliona KM, dok je u istom periodu iz BiH izvezeno 26.212 tona vode, vrijedne 12,1 miliona maraka. Voda u BiH najviše se uvozila iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Njemačke. Kada je u pitanju izvoz vode iz BiH, najviše se izvozilo u Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju, zatim Makedoniju, Češku, Slovačku i Holandiju. Prekomjeran uvoz vode u BiH bio je i lani, kada je uvezeno više od 80.000 tona vode u vrijednosti od 56,1 milion maraka, dok je u istoj godini iz BiH izvezeno svega 34.307 tona vode u vrijednosti od 16,3 miliona maraka. Odnos uvoza i izvoza u BiH je katastrofalan. Iako BiH ima izvanredne prirodne uslove za proizvodnju vode, ona ih ne koristi. Umjesto toga izdvaja veliki iznos novca za tuđe proizvode čiji kvalitet ne nadmašuje domaći. Problem prekomjernog uvoza vode u BiH mogao bi biti riješen ove godine jer je Savjet ministara BiH formirao Komisiju za priznavanje voda u BiH, čime je proizvođačima vode data šansa da Agenciji za sigurnost hrane BiH podnesu zahtjeve za priznavanje voda koju namjeravaju proizvesti i izvesti do 1. novembra ove godine.

Stanovnici popili 37 miliona KM vode iz uvozaU BiH je za sedam mjeseci ove godine uvezeno 50.832 tona vode u vrijednosti od 37 miliona KM, dok je u istom periodu iz BiH izvezeno 26.212 tona vode, vrijedne 12,1 miliona maraka.

Rekao je ovo "Glasu Srpske" portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević i dodao da se voda u BiH najviše uvozila iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Njemačke.

- Kada je u pitanju izvoz vode iz BiH, najviše se izvozilo u Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju, zatim Makedoniju, Češku, Slovačku i Holandiju - kazao je Kovačević.

Prekomjeran uvoz vode u BiH bio je i lani, kada je uvezeno više od 80.000 tona vode u vrijednosti od 56,1 milion maraka, dok je u istoj godini iz BiH izvezeno svega 34.307 tona vode u vrijednosti od 16,3 miliona maraka.

Direktor Sektora privrede u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Goran Brčkalović rekao je da je odnos uvoza i izvoza u BiH katastrofalan.

 - Iako BiH ima izvanredne prirodne uslove za proizvodnju vode, ona ih ne koristi. Umjesto toga izdvaja veliki iznos novca za tuđe proizvode čiji kvalitet ne nadmašuje domaći - kazao je Brčkalović.

On je naglasio da bi problem prekomjernog uvoza vode u BiH mogao biti riješen ove godine jer je Savjet ministara BiH formirao Komisiju za priznavanje voda u BiH, čime je proizvođačima vode data šansa da Agenciji za sigurnost hrane BiH podnesu zahtjeve za priznavanje voda koju namjeravaju proizvesti i izvesti do 1. novembra ove godine.

- Formiranjem ove komisije donijeće se više reda na tržište vode u BiH i olakšaće izvoz vode iz BiH - kazao je Brčkalović.

On je naglasio da je do sada u BiH iz drugih zemalja "završavala" i veoma nekvalitetna voda, te da se krajem ove godine može očekivati i rješenje ovog problema.

- U BiH će se moći uvoziti samo voda koja ispunjava standarde Evropske unije. Do sada je u BiH u ukupnom uvozu uvezeno deset odsto prirodne vode, dok je u ostalom uvozu preovladavala mineralna i gazirana voda - kazao je Brčkalović.

Sastav vode

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH kazali su da se pod uvozom i izvozom vode iz BiH podrazumijeva prirodna ili vještačka mineralna voda, te gazirana voda bez dodatnog šećera ili nekog drugog sladila ili aroma, kao i mineralna i gazirana voda sa dodatnim šećerom ili drugim sladilima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik